Zelf aan de slag voor de natuur dichtbij

Zelf aan de slag voor de natuur dichtbij

Op 2 november gaan veel vrijwilligers weer aan de slag voor wilde bijen, vlinders, ringslangen, kikkers, ijsvogels en orchideeën tijdens de Natuurwerkdag. Natuur en landschap profiteren van alle helpende handen. Dit jaar met de nadruk op biodiversiteit. Bovendien is het is leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan op deze eerste zaterdag van november.

De plekken en de werkzaamheden vormen een gevarieerd geheel. Zaai jij dit jaar een bloemenweide waar wilde bijen en hommels volgend jaar nectar en stuifmeel kunnen verzamelen? De meeste wilde bijen kunnen niet ver vliegen en zoeken voedsel tot een paar honderd meter van hun nest. Het is daarom belangrijk dat er van het vroege voorjaar tot het late najaar bloeiende planten te vinden zijn.

Of heb je meer met kikkers? Help dan bij het schonen van een poel; kikkers en padden profiteren er in het voorjaar van als ze hun eitjes gaan leggen.
Zin in iets spannends? Keer een broeihoop. Broeihopen (het woord zegt het al) worden door ringslangen gebruikt om hun eieren uit te broeden. Bij het keren van een oude hoop worden vaak de eierschalen gevonden waar deze zomer jonge slangetjes uit zijn gekropen. Soms tientallen in één hoop.
Vogels, egels en muizen worden juist blij van takkenrillen. De gestapelde takken zijn een rijke voedselbron omdat er veel kleine insecten huizen en zijn daarnaast een mooie plek om te schuilen. Vooral kleine zangvogeltjes zijn vaak te vinden tussen de takken. Maar ook aan kikkers en padden bieden de takkenrillen dekking.

Veel locaties zijn leuk voor gezinnen, kinderen kunnen er volop snoeien, zagen en takken sjouwen. En ook even lekker spelen in het riet of klimmen tussen de takken.
Kortom, meedoen aan de Natuurwerkdag is een bijzondere belevenis. Je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen, je helpt mee om onze natuur mooi te houden, je bent actief buiten bezig en het is ook nog gezellig. Een win-winsituatie dus.

Doe jij dit jaar ook mee? Welk dier ga jij helpen? Zoek een locatie bij jou in de buurt en spreek af met vrienden, buren, sportclub of gewoon je familie om samen mee te doen. De natuur rekent op je! Alle informatie kan je hier vinden. Geef je daar ook op. De locatieleider weet dan hoeveel gereedschap, koffie, thee en versnaperingen hij/zij mee moet nemen.