Woningen MFG Swifterbant kosten 5,1 miljoen

Woningen MFG Swifterbant kosten 5,1 miljoen

De gemeenteraad van Dronten praat vandaag voor het eerst over het plan om zelf 30 seniorenwoningen te laten bouwen in Swifterbant. Daarmee moet de realisatie van een multifunctioneel gebied worden vlotgetrokken.

Met de bouw van de sociale huurwoningen is een investering gemoeid van 5,1 miljoen euro. Als de gemeente dat uit eigen middelen doet, is het rendement 3,5 procent per jaar. Als men er een lening voor moet afsluiten, bedragen de rentekosten over een afschrijvingstermijn van veertig jaar zo’n 2,5 miljoen euro.

Uitponden
Daarnaast wil men 2 miljoen euro reserveren voor het ‘uitponden’: mocht er zich in de loop van de tijd alsnog een koper aandienen voor de woningen, dan worden ze verkocht. Dat moet dan wel een maatschappelijk betrokken belegger zijn, want het rendement van 3,5 procent is voor een gewone marktpartij te laag. Beleggers en woningcorporaties bleken daar tot nu niet voor te vinden. Het ‘uitpondingsbedrag’ wordt wel lager naarmate de woningen ouder zijn en later verkocht worden.

MFG
De woningen zijn nodig om het multifunctionele gebied dat in Swifterbant moet komen, te realiseren. Dat gebied bestaat verder uit een multifunctioneel centrum voor maatschappelijke en sociale activiteiten, zoals de bibliotheek, een kerkendeel dat ook kan worden ingezet voor maatschappelijke- en welzijnsactiviteiten, vijftien koopappartementen en een buitenruimte. Stichting De Oeverwal uit Swifterbant gaat het MFC beheren.

Bron: Flevopost (Foto © Kees Bakker)