Vervanging openbare verlichting door LED

Gemeente Dronten gaat de openbare verlichting van meer dan 20 jaar oud vervangen. De huidige gele verlichtingsarmaturen worden vervangen door LED-armaturen die wit licht zullen geven. Op 29 juni was de officiële start door wethouder duurzaamheid Ton van Amerongen en dorpsvoorzitter Ap de Boer in Swifterbant. De vervangingsoperatie gaat in totaal 5 jaar duren.

In onze gemeente worden al jaren de meest energiezuinige lampen voor straatverlichting gebruikt waarbij het verlichtingsniveau en de gelijkmatigheid voldoen aan de wettelijke eisen. Hierbij zien we een ontwikkeling in lampen die steeds energiezuiniger worden met geel licht vanaf de jaren tachtig, wit licht net na de eeuwwisseling en momenteel is LED-verlichting dusdanig ontwikkeld dat het ook geschikt is voor de openbare verlichting.

Armaturen die meer dan 20 jaar oud zijn, zijn aan het einde van hun levensduur en moeten daarom vervangen te worden. De komende 5 jaar worden ruim 2800 armaturen en 600 masten inclusief armaturen vervangen. Hiermee zal aan het einde van deze periode bijna 40% van de lichtpunten voorzien zijn van LED-verlichting.

Er wordt gestart in Swifterbant met de vervanging van 340 armaturen. Vervolgens worden er in Dronten 820 armaturen vervangen (waarvan 640 armaturen in buurt Oud-Dronten en 180 armaturen in buurt Bungalowpark). Als laatste dit jaar worden in de buurt Spelwijk in Swifterbant nog eens ruim 250 masten met armaturen vervangen.

Aftrap

Op 29 juni om 14.00 uur vond een officiële start plaats door wethouder duurzaamheid Ton van Amerongen en dorpsvoorzitter Ap de Boer aan de Gletsjerstraat nabij huisnummer 9 in Swifterbant. Op 6 juli begint de aannemer met de armatuurvervanging waardoor Oud Swifterbant nog voor de bouwvak kan worden afgerond.

Direct na de bouwvak zullen de armaturen in Oud Dronten en Bungalowpark vervangen worden.

Foto © Fotostudio Wierd