Vertraging dreigt voor Jehovah’s Swifterbant

DEN HAAG/SWIFTERBANT – De verlossende uitspraak van de Raad van State over een nieuwe Jehova’s congreshal, die moet komen naast de bestaande hal in Swifterbant, kan nog maanden op zich laten wachten. Dit bleek dinsdag tijdens een zitting bij de Raad van State in Den Haag.

Omwonende Gerco Consemulder die zich verzet tegen de bouw van een nieuwe hal vroeg dinsdag de Raad van State om schorsing van het bestemmingsplan.

Staatsraad Maatje Parkins-De Vin wilde een definitieve uitspraak doen over drie weken maar Consemulder verleende hieraan geen medewerking. Hij staat erop dat de zaak over een paar maanden nog eens grondig wordt bekeken door de Raad van State waarna een bodemuitspraak volgt. Dat kan de plannen van de Jehova’s Getuigen, die snel met bouwen willen beginnen, fors vertragen.

Het nieuwe congrescentrum moet plaats gaan bieden aan 3400 bezoekers. De bestaande congreshal wordt momenteel gerenoveerd. Daar kunnen straks 35 cursisten overnachten.

Consemulder vindt van alles niet deugen aan het bestemmingsplan. De Swifterringweg en de Bosweg worden gevaarlijk door de toename van het verkeer, zegt de Swifterbanter. De bewoner van de Rivierduinweg vreest ook in de problemen te komen als hij in de toekomst een vergunning nodig heeft voor een paardenpension dat hij wil opstarten. Hij vreest ook voor planschade aan zijn huis dat door een nieuwe hal in waarde zou dalen. De buurtbewoner zegt de zaak in handen te geven aan een advocaat die hem in de bodemprocedure gaat vertegenwoordigen.

De Jehova’s vinden het spijtig dat Consemulder het niet met hen eens is, zei Jehova-woordvoerder J. de Rooij. Deze maand had de schop al de grond in gemoeten maar de schorsingsprocedure van Consemulder kwam daartussen. De vertraging loopt nog verder op nu de omwonende, de enige bezwaarmaker, per se wil dat de Raad van State een bodemzitting houdt. Het Swifterbantse centrum is het tweede grote Jehova-congrescentrum in Nederland. Uitspraak op het schorsingsverzoek volgt binnen drie weken.

Bron: De Stentor

Foto © Wikimedia Commons/Effeietsanders