Uilenballen pluizen tijdens Vrijdag Blijdag in FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant

Uilenballen pluizen

Op vrijdag 7 april is het weer Vrijdag Blijdag bij FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant. Deze keer kunnen de kinderen onder leiding van Dirk de Haan van het IVN Heerlijk pluizen in Uilenballen. De workshop begint om 16:00 uur en is gratis toegankelijk, er kan slechts een beperkt aantal kinderen aan deze workshop meedoen. Belangstellenden kunnen een kaartje downloaden via de website www.flevomeerbibliotheek.nl

Alles weten over Uilenballen?
De meeste soorten uilen kunnen twee braakballen per dag uitbraken; sommigen maar één per dag. En tussen het opeten van de prooi en het naar buiten werken van de onverteerbare delen zit ongeveer 20 uur.

Uilen schrokken hun maaltijd in één hap naar binnen, zij hebben namelijk geen tanden. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in de maag achter en worden na een poosje weer uitgebraakt in de vorm van een uilenbal. Uilen eten alleen levend voedsel zoals vliegen, kevers, muggen, wormen, muizen, ratten, kikkers en kleine vogels. Soms vangen ze zelfs konijnen! Zo’n uilenbal zit vol botjes, haren en nog veel meer.

De uilenballen worden uitgeplozen met pincetten en ander materiaal. Met behulp van microscopen en zoekkaarten kan worden nagegaan welke diertjes de uil gegeten heeft. Er zijn soms heel verrassende vondsten, zoals een compleet schedeltje van een veldmuis. Het uilenballenpluizen is spannend en leerzaam voor jong en oud.

Over Vrijdag Blijdag
Elke eerste vrijdag van de maand staat tijdens Vrijdag Blijdag een leuke kinderactiviteit op het programma bij FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant. Deze workshops en voorstellingen zijn educatief of ze inspireren om nieuwe dingen te onderzoeken. Vaak gaat het over dingen die gewoon lijken, maar die eigenlijk bijzonder zijn.