Stel uit Swifterbant nog voor finale de moestuin uit

SWIFTERBANT – ,,Als we van tevoren hadden geweten dat het programma zo’n impact zou hebben, waren we er niet aan begonnen. Maar gezien de contacten die we hebben overgehouden hadden we dit ook nooit willen missen. We hebben er zo’n leuke groep vrienden aan overgehouden.” Donderdagavond was bij de EO te zien hoe IJsbrand van Eendenburg en Francisca Wubben strandden in de halve finale van het programma ‘Van Hollandse Bodem’.

Het stel uit Swifterbant liet vijf weken lang zien over grote kwaliteiten als moestuinder te beschikken, maar dolf het onderspit door de eenzijdige kookkunsten. Francisca: ,,Wij zijn van de gewone, Hollandse pot. Dat werd niet gewaardeerd.”

Wat in eerste instantie een geintje leek van de zus van IJsbrand, die haar broer had opgegeven voor het programma, liep uit op een maandenlang avontuur in de tuin van Kasteel Amerongen. Nee, het is niet in Swifterbant op je eigen volkstuintje en ja, Francisca moet ook meedoen. ,,Die producent maakt een grapje”, dacht IJsbrand, maar de tv-maker was bloedserieus. En dus togen de Flevolanders vijf maanden lang twee dagen in de week naar de Utrechtse Heuvelrug om te strijden om de titel ‘Beste moestuinder van Nederland’. Het wedstrijdelement kon hun worden gestolen, maar verder kijken ze met een goed gevoel terug op de zomer van 2014.

Druk in tuintje
Van april tot september, in weer en wind, waren ze twee keer per week druk in hun tuintje van tien bij tien meter. ,,Het was heel vermoeiend, het kostte zoveel tijd en energie. Ook als het regende, moesten we gewoon doorgaan”, zegt Francisca. De sfeer onder de deelnemers was echter prima. IJsbrand: ,,De zomerperiode was geweldig. Het was zó gezellig om met de anderen te eten in de kasteeltuin.”

Van strijd in negatieve zin was geen sprake. ,,We hielpen elkaar, de sfeer was heel leuk. Er werden geen lelijke opmerkingen gemaakt; alle deelnemers hadden het volste vertrouwen in elkaar”, zegt Francisca. Nog steeds hebben ze via Facebook en WhatsApp veel contact met de andere deelnemers. ,,Kunnen we lekker over de jury roddelen en samen foto’s en filmpjes delen.”

Leerzaam
Behalve leuke contacten hebben Wubben en Van Eendenburg het programma ook als leerzaam ervaren. IJsbrand is een doorgewinterde moestuinder, maar het was wennen om helemaal op de ecologische toer te gaan, dus zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest . ,,Dat was een hele uitdaging.” Gelijk in de eerste uitzending deed IJsbrand van zich spreken. Hij kneep een rups dood en werd op Facebook prompt voor ‘moordenaar’ uitgemaakt. ,,Die honderd vierkante meter was van mij, rupsen moesten van ons eten afblijven.” Samenwerken bleek ook een dingetje. Francisca en IJsbrand hadden nogal eens woorden met elkaar, over de manier van inzaaien of over de indeling van de tuin.

Huilen
IJsbrand: ,,En ik ben erg emotioneel, de tranen komen dan snel.” Maar ze schopten het toch tot de halve finale. Tuinieren kunnen ze als de beste, alleen hun manier van koken kon op weinig goedkeuring rekenen van kok Jonathan Karpathios. Francisca: ,,Hij verwachtte van ons restauranteten, met van die liflafjes. Elke kookopdracht kregen we negatieve beoordelingen. Dan zakt de moed je in de schoenen.”

De lol in tuinieren is er niet minder om geworden. Dat is en blijft vooral IJsbrand z’n ding. De opbrengsten van zijn eigen volkstuin liegen er niet om. Francisca: ,,Als we naar familie in het Westland gaan, hangt de auto achterover van de groenten.”

Bron: De Stentor