Start Tulpenroute Dronten op 15 april

Op zaterdag 15 april is de officiële start van Tulpenroute Dronten. Gedurende drie weken zijn kleurrijke wandel-, fiets- en autoroutes bewegwijzerd en worden verschillende activiteiten georganiseerd. ‘We hebben ons inmiddels ontwikkeld tot het voorjaarsevenement van Dronten’, aldus voorzitter Herman Vermeer.

Tulpenroute Dronten opent op zaterdag 15 april om 10.30 uur met een streekmarkt bij Bed & Breakfast De Kandelaar, aan Hoekwandweg 7 in Biddinghuizen. Bezoekers kunnen kennis maken met het eendenvlees van Quaak, informatie krijgen over Biotulpen, Crêpes eten van Oldtimer crêpes of meedoen aan een mini-workshop van JonoCreations. Daarnaast zijn verschillende proeverijen en kan een kijkje worden genomen in de stallen. Slump Catering & Events zorgt voor de catering.

Activiteiten

Op 15 en 26 april is het mogelijk om in een rolstoelvriendelijke touringcar van Márion Reizen een dagtocht te maken. Op 18 april vindt bij Shortgolf Swifterbant de start plaats van fietsroute Swifterbant, op 21 april is er een tulpenwandeling in en rondom Swifterbant en op 22 april is er een kinderlentemarkt en organiseert het Rivierduingebied samen met Flevo Delta de eerste editie van de Tulpenloop, een uniek hardloopevenement door het tulpengebied.

Het jaar 2017 is uitgeroepen tot Mondriaanjaar. Tulpenroute Dronten springt hier op in door volgende week levende tulpenkunstwerken te plaatsen in de winkelcentra van Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant, Lelystad en Zeewolde. ‘Op deze manier willen we de kernen betrekken’, vertelt Vermeer.

Dit jaar zijn er 3 fietsroutes van elk 30 km, 1 wandelroute van 9 km en natuurlijk de autoroute van 110 km. Samen met de autoroute in de Noordoostpolder ligt er in Flevoland ruim 215 km aan autoroute. Dit is de langste tulpen autoroute van de wereld. ‘De met zorg uitgezette routes gaan langs vele bollenvelden in Oostelijk Flevoland. Onderweg is er van alles te beleven. Bij de bedrijven die hun deuren openen voor bezoekers, wappert een speciale tulpenvlag’, vertelt hij enthousiast.

Prachtige kleuren

‘Met Tulpenroute Dronten willen we mensen laten genieten van de prachtige kleuren van de tulpenvelden. Daarnaast willen we hen kennis laten maken met ons bijzondere buitengebied. Op de voormalige zeebodem zijn indrukwekkende natuurgebieden ontstaan en onze landbouwgrond is het vruchtbaarst van Europa.’

Tulpenroute Dronten richt zich zowel op mensen in de regio als op toeristen, die vanuit Amsterdam, Almere en de Veluwe een dagtocht naar de bijzondere polder maken. ‘Het is mooi om te zien dat ons evenement steeds meer gaat leven en dat er de afgelopen jaren verschillende initiatieven zijn ontstaan, die de route nog leuker maken om te rijden, fietsen of te wandelen.’

De organisatie verwacht dat de meeste tulpen tussen 15 en 28 april in bloei staan. Garanties geven ze echter niet. ‘De bloemen komen op hun eigen moment uit. Het blijft natuur!’, besluit Vermeer. Voor wie niet kan wachten: de routes zijn ook voor 15 april te rijden.

De routekaarten en meer informatie over de activiteiten zijn te vinden op: www.tulpenroutedronten.nl