Open monumentendagen gemeente Dronten

Op zaterdag 12 en zondag 13 september doet de gemeente Dronten voor het eerst mee aan de Open Monumentendag, met dit jaar als thema ‘kunst & ambacht’. Verschillende monumenten in de gemeente worden dan opengesteld voor bezoekers. De deelname aan de Open Monumentendag is een vervolg op de aanwijzing van de 69 gemeentelijke monumenten in de gemeente Dronten. Op beide dagen organiseert de gemeente verschillende activiteiten waaronder de onthulling van het gemeentelijke monumentenschildje en een monumentenroute.

Identiteit beschermen

De ontstaansgeschiedenis van Dronten valt samen met de wederopbouw in de rest van Nederland. Het idealisme en optimisme uit de wederopbouwperiode en de bijbehorende ontwerpprincipes zijn in de gemeente Dronten nog op veel plaatsen zichtbaar. “Denk bijvoorbeeld aan typische woningen zoals de woningen met de ‘golfdaken’ aan de Lijzijde in Dronten en de ‘witte’ woningen met glazen puien aan De Dreef in Biddinghuizen. Of de tractorshowroom van Van Werven in Swifterbant, de modern vormgegeven kerken met vrijstaande toren en het ‘ambachtelijk’ gebouwde gemeentehuis. We willen deze vroegste geschiedenis beschermen en hebben daarom gemeentelijke monumenten aangewezen,” aldus wethouder Ton van Amerongen. Een volledige lijst van monumenten is te raadplegen op www.dronten.nl.

Monumentale kunst

In een aantal monumenten is monumentale kunst aanwezig, gemaakt met moderne technieken zoals glas-in-beton, glasappliqué en baksteen- of betonreliëf. Een voorbeeld hiervan is het kunstwerk ‘De Pionier’ in Gemaal Colijn uit 1956 van Johan Dijkstra (1896-1978), een gezandstraald en gebeiteld glasraam van 28 vierkante meter dat de strijd tegen het water verbeeld. In kerk De Ark aan De Oost uit 1965 is een combinatie van nieuwe technieken gebruikt voor het rijk uitgevoerde interieur. De muren zijn voorzien van baksteenreliëf, de ramen van kleurrijke glasappliqué en de preekstoel, de avondmaalstafel en het doopvont zijn uitgevoerd in ruw beton. Ook in het gemeentehuis uit 1982 zijn kunst & ambacht verbonden. Het gebouw heeft buitenmuren die voorzien zijn van baksteenreliëf met de titel ‘De verdwenen zee’. Aan de binnenzijde is op de dragende constructie nog de afdruk te zien van de met de hand aangebrachte betonbekisting.

Monumenten bekijken

Speciaal ter gelegenheid van de Open Monumentendagen organiseert de gemeente Dronten op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 verschillende activiteiten. Zo wordt er een gemeentelijk monumentenschildje onthuld en is er een monumentenroute. Het Oversticht neemt u hierin al wandelend mee langs verschillende monumenten in de kern Dronten. Deze monumentenroute sluit aan bij het landelijke thema van de Monumentendagen ‘Kunst & Ambacht’.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten én de monumenten op www.dronten.nl/monumenten.