Op jacht naar de bever

Omgeknaagde bomen, dikke moddersporen op de oever en een hoop takken op een burcht. In tegenstelling tot de bever zelf struikel je over zijn sporen in Natuurpark Lelystad. Op vijf zaterdagavonden in juli en augustus doet Het Flevo-landschap er alles aan om de knager in beeld te krijgen. Ga met de gids al varend op zoek naar de bever. De boot vertrekt om 20.00 uur bij het bezoekerscentrum aan de Vlotgrasweg 11 in Lelystad.

In 1988 kregen de eerste bevers een plek in het verblijf in het Natuurpark. Door verbluffende ontsnappingsacties begin jaren negentig, zwemmen er nu tientallen bevers vrij rond in het Natuurpark. Vanuit het Natuurpark zwermen de bevers uit naar omliggende gebieden. In heel Flevoland leven meer dan 130 bevers. Vrijwel allemaal afstammelingen van de eerste beverfamilies in Natuurpark Lelystad.

De bever is een echt schemerdier en is dus in de avond en nacht actief. Vanaf het water zijn de ‘zwemsporen’ van het dier goed te zien. Een klein kopje dat boven het water uitsteekt, verraadt zijn aanwezigheid. In de schemer gaat hij op zoek naar voedsel. De bever geniet nu van alle kruidachtigen die er groeien. Ook de bast van de wilg is een geliefd kostje. Tijdens dit uitstapje is de kans groot dat u dit mysterieuze dier kunt zien.

Geïnteresseerd? De beverexcursie wordt gehouden op 11, 18 en 25 juli en op 1 en 8 augustus. Aanmelden kan via www.flevolandschap.nl. De kosten zijn voor begunstigers € 5,- en voor niet-begunstigers € 7,50. Dat is inclusief een drankje aan boord.