Onderscheiding ’te veel eer’ voor Swifterbanter die geen lintje wil

Onderscheiding 'te veel eer' voor Swifterbanter die geen lintje wil

Jaap Bottenberg uit Swifterbant hoeft geen lintje voor al het vrijwilligerswerk dat hij doet. Op het laatste nippertje is zijn naam van de Dronter lijst met koninklijke onderscheidingen gehaald. “Dank je wel is voor mij meer dan genoeg”, zegt Bottenberg die als het werk dat voor de gemeenschap doet ‘vanzelfsprekend’ noemt.

Hij zet zich in voor de plaatselijke Willibrord Parochie, is bestuurslid van de volkstuinvereniging en co√∂rdinator van Tafeltje Dekje. Een lintje noemt hij ’te veel eer’. “Wat ik doe, stelt in wezen niets voor. Ik hoef daarom geen koninklijke onderscheiding en een bijeenkomst die daar bijhoort.”

Bottenberg kreeg lucht van het feit dat hij op de lijst van lintjes stond en besloot op voorhand te melden dat hij zoiets niet wilde. Hij wil niet veel kwijt over de mensen die hem hebben voorgedragen. “Sneu voor al het werk dat ze hebben gedaan, maar ik heb er echt geen behoefte aan.”

Gemeente Dronten zegt geen signalen te hebben gehad dat Bottenberg de onderscheiding niet op prijs stelt. Vooraf is wel onderzocht hoe het lintje zou vallen, laat een woordvoerster weten. Dergelijk onderzoek is gebruikelijk bij alle genomineerden. “Maandag werd duidelijk dat hij het echt niet wilde. Daarom hebben we zijn naam van de lijst gehaald”, laat een woordvoerster weten. Dronten heeft wel eens vaker met weigeraars te maken gehad, maar veel voorkomend is dat niet. “Het is zeker niet ons beleid daarover actief te communiceren.” De weigering lekte nu uit omdat Dronten terug moest komen op een lijst namen die onder embargo naar diverse media was gestuurd.