Noodverordening van kracht : aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs. Bezorging van maaltijden blijft vooralsnog mogelijk.

 

Sinds vrijdag 13 maart 2020 is de noodverordening van kracht in onze veiligheidsregio. Dit betekent dat de voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland heeft besloten om ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid alle evenementen met meer dan 100 personen in de regio in de periode tot en met 31 maart 2020 af te gelasten. Dit geldt ook voor publieke locaties, zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Ondertussen nemen steeds meer organisaties hun verantwoordelijkheid en worden ook kleinere evenementen afgelast. Vanuit de gemeente Dronten wordt nadrukkelijk een beroep op alle organisatoren van evenementen en bijeenkomsten in de gemeente Dronten gedaan: heroverweeg of uw activiteiten door moeten gaan. Vanwege de kans op besmetting is het bij elkaar brengen van groepen mensen gevaarlijk.

Helaas zijn er ook in onze gemeente gevallen van besmetting met het coronavirus geconstateerd. Burgemeester Jean Paul Gebben daarover: ‘Allereerst wens ik de betreffende inwoners veel beterschap, sterkte en een goed herstel toe. We merken de gevolgen van het virus nu direct in ons dagelijks leven, na de aankondiging van de maatregelen van de regering. Ook in Dronten zijn bijeenkomsten afgelast, we roepen iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Blijf thuis als u klachten heeft. Beperk uw bezoek aan elkaar de komende weken.

Tegelijkertijd weet ik dat we in Dronten gewend zijn elkaar te helpen, en om te zien naar elkaar. Blijf dat ook vooral doen, op andere manieren dan u gewend bent. Denk aan bellen of Facetimen in plaats van langsgaan, of geef een maaltijd af aan de deur. Denk ook aan elkaar als u in de supermarkt staat. De samenleving leven we samen: laten we onze Drontense nuchterheid inzetten om met elkaar de komende tijd zo goed als mogelijk door te komen.’

 

Inwoners met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl

Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht bij de speciale website: www.rijksoverheid.nl/corona

Ook kunnen inwoners bellen met landelijke publieksinformatienummer 0800-1351.

Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

GGD Flevoland adviseert om de actuele landelijke richtlijnen op te volgen:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/12/nieuwe-maatregelen-tegen-verspreiding-coronavirus-in-nederland

Daarnaast geldt doorlopend: de handen wassen, niezen/hoesten in de elleboog, na gebruik papieren zakdoekjes wegwerpen en het schudden van handen vermijden.