Juli-feest Swifterbant: Zandzakken voor de deur!

Juli-feest Swifterbant: Zandzakken voor de deur!

Het is er op of er onder. Het juli-feest in Swifterbant (zaterdag 2 juli) is van cruciaal belang voor de toekomstige feesten in dit dorp. Met dit in hun achterhoofd steken de organiserende instanties Swift’64 en De Klokbeker hun nek ver uit. Het is ‘zandzakken voor deur’. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk door de komst van een heus Roadblock van de UN, inclusief een Necaf terreinwagen en een 1 tonner van de Unifill vereniging, figuurlijk om ook in de toekomst nog mooie feesten te kunnen vieren.

Saamhorigheid

Henk Schelhaas en Jaap de Vrij (beiden Swift’64) werden na het bekend worden van het vervallen van zowel het 12 Provinciën Toernooi als het Oogstfeest geconfronteerd met veel vragen uit de samenleving. Schelhaas: ‘Zeker na de toch niet optimaal verlopen vieringen van 50 jaar Swifterbant, 50 jaar Swift’64 en 30 jaar 12PT. Dat had allemaal beter gemoeten, die tweespalt die er was had nooit mogen ontstaan. Ook het lokale bedrijfsleven baalt daar enorm van, verdeeldheid moet je in een dorp als Swifterbant niet hebben, dat is funest.’

Al het goede

De Vrij: ’Daarom steken we nu, samen met De Klokbeker nog één keer onze nek uit; met het ‘juli-feest voor jullie’. Een unieke samenwerking van diverse organisaties en bedrijfsleven om op één datum de krachten en kennis te bundelen. In het feest is al het goede van de verschillende organisaties samengevoegd. Dat betekent op 2 juli een groot feest met voor ieder wat wils. Een dorpsfeest zoals dat er hoort te zijn: in het centrum van het dorp. ‘Naar we hopen met het elan van de voormalige feesten, de feesten waar ons dorp om bekend stond’, aldus Hendrik-jan Hordijk van De Klokbeker.

Feestterrein

Dankzij de samenwerking met de winkeliersvereniging en het bedrijfsleven worden het centrum, De Greente en het oude Kombuis terrein op 2 juli ingericht tot een groot feestterrein. De grote tent, met daarin ’s avonds een optreden van Red Cars, doet overdag dienst voor het dartstoernooi. Aan de andere kant (terrein Kombuis), vindt het Beach Volleybaltoernooi – in een entourage van strand, palmen en ligstoelen –  plaats. Tussen deze sportieve evenementen in is er een streekmarkt (non-commercieel), zijn er een vijftal food-trucks, zorgt het Zuiderzeemuseum voor bijzondere ‘oude ambachten’ (zoals het pimpen van je klompen), is de vereniging van oude tractoren present, staat er –dankzij de Veteranen gemeente Dronten het UN Roadblock inclusief slagboom, zandzakken en patrouillehok. Dit alles weer gelardeerd met sportieve onderdelen, zoals een panna toernooi, een handbal demonstratie, een turn/free running demo, een skateboard team, jeu de boules en klaverjassen (in de Huiskamer). Bijzonder zijn ook de slagkooi van de Vrijbuiters (honk en softbal), de buitensporten van Zwaan, twee springkussens voor de jongste jeugd en de lokale brandweer met een demonstratie.

Ons dorp, ons feest

Henk Schelhaas: ‘We zijn heel voorzichtig begonnen met de opzet, we willen sponsoren niet teleurstellen en we beseffen dat het nu moet gebeuren. Het hele mooie is dat naarmate de plannen bekend werden, er steeds meer lokale verenigingen en instanties aanhaakten. Dat geeft hoop: de inwoners willen echt een mooi feest. Daarom zijn er ook optredens van Ed Nieman, de Swifter Smarties en Amor Musea. Die horen allemaal bij ons dorp, dus bij ons feest. Juist al dat eigen initiatief maakt het zo waardevol. Inwoners van Swifterbant die ook maar een beetje bij hun dorp betrokken zijn: Dit mag je niet missen.’

Alle activiteiten overdag zijn gratis toegankelijk, de toegang tot de feestavond met Red Cars bedraagt 10 Euro (inclusief 2 consumpties). Gedurende de gehele dag wordt er – uit het oogpunt van veiligheid – gewerkt met consumptiemunten (a 1,50). ‘En een munt per normale consumptie, het moet tenslotte wel een feestje blijven’.