Huisarts Paul Kemps uit Swifterbant vertelt over euthanasie

Huisarts Paul Kemps uit Swifterbant vertelt over euthanasie

Geboren worden, opgroeien, ouder worden, sterven. Het is de loop van het leven.

Maar hoe gaan we om met sterven en sterfelijkheid? In Nederland is euthanasie goed geregeld middels de euthanasiewet. Toch blijven er situaties bestaan waardoor artsen soms niet mee willen werken uit angst om de verkeerde beslissing te nemen. Het is een grijs gebied. Paul Kemps, huisarts in Swifterbant, wil dit grijze gebied graag verduidelijken. Op donderdag 25 april geeft hij daarom een lezing in FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant. De avond is gratis te bezoeken en begint om 19.30 uur. De deuren openen om 19.00 uur. De lezing wordt georganiseerd samen met het Odensehuis.

Euthanasie in Nederland

Euthanasie is levensbeëindigend handelen door een arts op verzoek van de zieke. Nederland is één van de weinige landen ter wereld waarin een arts door middel van euthanasie, het leven van een persoon die ziek is, straffeloos mag beëindigen. Zieken kunnen hun arts om euthanasie vragen, maar er bestaat geen recht op. Het is alleen daarom al verstandig om in een vroeg stadium met een arts over euthanasie te praten.

De euthanasiewet

Euthanasie is in Nederland goed geregeld. Er zijn wettelijke vastgelegde zorgvuldigheidscriteria.

Toch zijn er in de dagelijkse praktijk veel misverstanden. Vaak betreft het misvattingen van patiënten, soms van artsen en soms ontstaat er miscommunicatie tussen arts en patiënt. Bij beslissingen rond het levenseinde passen echter geen misverstanden, daarvoor zijn de consequenties te groot.

De euthanasiewet biedt ruimte om euthanasie toe te passen bij mensen met dementie, die aangegeven hebben dat te willen toen ze nog helder waren. Wanneer op het moment suprême geen goed gesprek meer mogelijk is, werken artsen soms niet mee uit angst de verkeerde beslissing te nemen. Het is een grijs gebied.