‘Geboren’ moestuinders in Swifterbant in EO’s Van Hollandse Bodem

In het nieuwe EO-programma Van Hollandse Bodem strijden acht duo’s, waaronder de in Swifterbant woonachtige IJsbrand van Eendenburg en Francisca Wubben, om de titel ‘Beste moestuinder van Nederland’. Zes weken lang volgt de kijker hun zoektocht naar de mooiste groenten en de lekkerste gerechten. Welk gerecht zet de smaakpapillen van juryleden Jonathan Karpathios en Dieneke Klompe op scherp en welk koppel moet – onder toeziend oog van presentatrice Tooske Ragas – de competitie verlaten?

Bij het prachtige kasteel Amerongen werken de deelnemersduo’s vier maanden lang keihard om een leeg stukje grond en bijbehorende kas om te toveren tot een echte moestuin. Elke aflevering moeten de koppels zichzelf bewijzen in twee oogst- en twee kookopdrachten. Beschikken ze over voldoende passie en talent om de juryleden te overtuigen? De kandidaten worden niet alleen beoordeeld op de oogst, maar ook op de vaardigheid om van alle groenten een overheerlijk gerecht te maken. Alleen de mooiste en heerlijkste producten van Hollandse Bodem zijn goed genoeg.

IJsbrand & Francisca
IJsbrand en Francisca komen oorspronkelijk uit het Westland, maar verhuisden voor Francisca’s werk bij de bibliotheek van Universiteit Wageningen naar Swifterbant. Zij deed de opleiding tot Botanisch analist en hij was zoon van een bloementuinder en zo is het tuinieren hen met de paplepel ingegoten. De fanatieke moestuinders gebruiken in het programma daarom veel oude technieken. Die teeltkennis te kunnen doorgeven, zoals voorheen van vader op zoon gebeurde, dat was hun uitdaging.

Passie voor producten uit eigen tuin
De kandidaten van Van Hollandse Bodem presenteren hun producten en gerechten uit eigen tuin aan twee experts op het gebied van het biologisch kweken van groente, fruit en bloemen: Jonathan Karpathios en Dieneke Klompe. Jonathan Karpathios is een gepassioneerd topchef, die uitsluitend kookt met biologisch geteelde producten uit zijn eigen tuin en kwekerij. Ook kweker Dieneke Klompe heeft haar eigen hoogwaardige biologische kwekerij. Zelf gewassen telen en koken, dat is hoe eten volgens Dieneke behoort te zijn: “Van de boer(in) of teler in één keer door naar de keuken. Vers en bomvol smaak, geur en textuur.”

Online inspiratie
Naast het programma is er bij iedere aflevering een speciaal online magazine vol inspiratie, video’s van de kandidaten, recepten van chefkok Jonathan en handige tips van kweker Dieneke. Het Van Hollandse Bodem-magazine is te lezen op EO.nl/vanhollandsebodem.

Van Hollandse Bodem, vanaf 12 maart elke donderdag, 20.30 uur, NPO 1