Cursisten houden het hoofd koel

SWIFTERBANT – Met veel plezier plonsen zaterdag achttien mensen het water van zwembad De Abelen in Swifterbant in. Op deze snikhete dag schiet de thermometer probleemloos het streepje van de 30 graden voorbij en het praktijkgedeelte van de cursus ‘Auto te water’ kan niet snel genoeg beginnen. Cursisten moeten in dubbel opzicht op deze dag het hoofd koel houden.

Door allerlei oorzaken belanden jaarlijks zo’n 800 auto’s in het water en zestig mensen komen daardoor om het leven. De kans om tijdig uit het voertuig te komen is een stuk groter als mensen een cursus hebben gevolgd wordt in het Swifterbantse zwembad al snel duidelijk. ,,Belangrijk om te overleven zijn drie dingen”, legt Roy Bloemendal van reddingsbrigade Lifeguard uit Apeldoorn uit. ,,Een lifehamer onder hand handbereik, snel je gordel kunnen losmaken en zo snel mogelijk het voertuig kunnen verlaten. Als Puck Brak uit Biddinghuizen haar eerste ‘onderwaterervaring’ heeft ondergaan weet ze het ook zeker. ,,Ik ga eerst de lifehamer op een goede plek in mijn auto leggen want die ligt nu achter de bestuurdersstoel en ik kan ik er niet eens bij. Ook ga ik kijken of ik wel door mijn autoraampje pas.”

De 27-jarige heeft drie jaar geleden alsnog haar zwemdiploma’s B en C gehaald. Ze geeft toe dat ze opzag tegen het onderwatergaan, maar ze liet het toch maar over zich heenkomen. Als ze is bijgekomen en het filmpje op de telefoon van haar vriend terugziet is ze trots. ,,Het is heel belangrijk om te voelen hoe het is om onder water uit een auto te klimmen. Heel belangrijk is om rustig te blijven. Je hebt best veel tijd om eruit te klimmen, al weet ik weet niet hoe ik reageer als ik in paniek ben.”

Vrachtwagenchauffeur Kees Sulkers uit Swifterbant heeft in zijn 26-jarige loopbaan al heel wat ongevallen gezien onderweg, ook met auto’s die te water zijn geraakt. Hij neemt deel aan de cursus omdat hij het belangrijk vindt om te weten hoe hij zelf reageert als hem zoiets overkomt. Ook hij neemt plaats in het autootje en gaat kopje onder. Alles lijkt foutloos te verlopen. ,, Nee, het is helemaal niet eng. Maar ik moet wel zeggen dat je weet dat er hier niets fout kan gaan. Er zijn duikers om je heen, hulp is altijd vlakbij. Ik vind het ook belangrijk om te weten hoe ik zelf kan helpen als een ander zoiets overkomt”, stipt hij aan.

Ook dat komt in deze cursus aan bod. Het is niet alleen een les in zelfredzaamheid, maar na de koffiepauze wordt de cursisten geleerd hoe ze zelf mensen kunnen redden die met hun auto te water zijn geraakt. Ook nu worden enkele heel belangrijke tips gegeven. ,,Zo’n cursus is heel erg nuttig, ik ga meteen met al die tips aan de slag”, belooft Puck Brak.

Bron: De Stentor